Marokko weigert 200 weduwen en kinderen van Marokkaanse strijders in Syrië te repatriëren
12 Jul '18 19:04
221
buitenland
Het Nationaal Observatorium voor Menselijke Ontwikkeling meldt dat Marokko de terugkeer weigert van weduwen en kinderen van omgekomen Marokkaanse strijders.
Volgens dagblad Al Massae heeft het Nationaal Observatorium voor Menselijke Ontwikkeling (ONDH) aangekondigd dat Marokko heeft geweigerd de weduwen en kinderen van Marokkaanse strijders in Syrië te repatriëren. Het zou om bijna 200 mensen gaan die zich momenteel in vluchtelingenkampen bevinden onder het gezag van de Koerden van de 'Syrische Democratische Strijdmacht'. Sommige weduwen van Marokkaanse strijders worden geconfronteerd met de doodstraf in Irak.

De Marokkaanse autoriteiten hebben de Syrische Democratische Strijdmacht geïnformeerd dat het Koninkrijk de terugkeer van Marokkaanse weduwen en hun kinderen niet wil. ONDH berichtte dat meer dan 200 weduwen zich hadden aangesloten bij hun echtgenoten, die deelnamen aan het gewapende conflict in Syrië. De meerderheid van deze strijders waren lid van verschillende terroristische organisaties, waaronder Daesh. Deze mensen worden gedwongen de vluchtelingenkampen te verlaten en in Syrië te verblijven in gebieden die onder de controle van Daesh staan, of om naar Irak te gaan en de doodstraf te riskeren.

De weigering van Marokko om de weduwen en kinderen van de strijders te repatriëren is gemeld aan de commissie van de territoriale leiding van Noord-Syrië, die onafhankelijk is van de macht van Damascus. Afgelopen april heeft dit comité Marokko geïnformeerd over de weduwen en hun kinderen en zelfs de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis op de hoogte gebracht.

Het hoofd van de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ, Abdelhak Khayam, zei eerder dat het aantal Marokkanen dat deelnam aan het gewapende conflict in Syrië bijna 1600 mensen is, van wie er 200 zijn teruggekeerd naar Marokko.
Deel dit bericht
marokko
syrië
weduwen
kinderen
weigering
repatriëren
daesh
221 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?