0
family 3 Aug '12 15:20
Proef met verplichte zorg voor zwakke familieleden
Mensen moeten verplicht tijd met hun ouders doorbrengen.
Zorginstelling Vierstroom gaat familieleden van bewoners van woonzorgcentra en verpleeghuizen vanaf het najaar verplichten een steentje bij te dragen. De organisatie wil dat familieleden minstens vier uur per maand meehelpen. Ze hoeven geen zorgtaken te verrichten.Het gaat in eerste instantie om een experiment in twee woonzorgcentra voor dementerende mensen in de Zuid-Hollandse plaatsen Bergambacht en Vlist. Het idee is dat familieleden wandelen met cliënten, spelletjes doen, voorlezen, pianospelen of toezicht houden. 

Familie die ver weg woont of weigert mee te helpen kan de verplichting ook afkopen.Het bedrijf wil zich hiermee voorbereiden op steeds krappere financiering van de verpleeghuiszorg, motiveert de directie van Vierstroom de maatregel. "We moeten eerlijk zijn en de familie van deze ouderen uitleggen dat we alleen met professionals, betaald vanuit de AWBZ, deze ambitie niet kunnen blijven waarmaken", zegt Vierstroom-bestuursvoorzitter Jeroen van den Oever.

"En het wordt in de toekomst eerder minder dan meer", zegt Den Oever. "Als we deze stap niet zetten, gaan wij als zorgorganisatie te veel compromissen sluiten op de kwaliteit die we willen bieden en daar passen we voor."De reacties op het aangekondigde experiment zijn wisselend. Vakbond Abvakabo FNV vindt het 'zeer onwenselijk en onnodig'. Seniorenbond ANBO vindt het echter een 'goed initiatief'. "Het is natuurlijk prima als familieleden een handje helpen, maar het verlenen van zorg is een vak", zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. 

Zorginstelling Vierstroom boekte volgens de vakbond afgelopen jaar zo'n 4,5 miljoen euro winst en de bestuurder Van den Oever van Vierstroom hoort tot de top van 'teveelverdieners' in de ouderenzorg. Hij zou ruim 206 duizend euro verdienen. Seniorenbond ANBO denkt dat het verplicht meewerken het welzijn van bewoners verhoogt. De belangenorganisatie vindt 'dat je dingen moet uitproberen en het taboe doorbreken dat familie ontslagen is van alle verplichtingen na opname van een dierbare in een zorginstelling'. 

ANBO-directeur Liane den Haan is sinds september overigens voorzitter van de raad van commissarissen van Vierstroom. Vierstroom bestiert vijftien woonzorgcentra en verpleeghuizen in Zuid-Holland en een thuiszorgbedrijf. Er werken 4500 mensen en zo'n 1700 vrijwilligers.
© Novum
Deel dit bericht
familie
zorg
vierstroom
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?