14
beauty 21 Dec '12 15:57
Vaseline: wondermiddel of overgewaardeerd goedje?
Veel vrouwen gebruiken vaseline, maar is het echt een wondermiddel?
Wondermiddel voor je haar, lippenbalsem en wimperverlenger, het zijn slechts enkele functies die vaseline toegedicht krijgt. De petroleumjelly dat voor een paar euro te verkrijgen is, staat in elke badkamerkast. Wij testten uit wat je ermee kan doen alsook wat je er beter níet mee kan doen.

Vaseline doet je wimpers groeien
Dit is een twijfelgeval. Of vaseline ervoor zorgt dat je wimpers effectief groeien, blijft de vraag. Petrolatum, het belangrijkste bestanddeel van vaseline, zou ervoor zorgen dat je wimpers groeien. Een ding is zeker: na zeventien dagen zien mijn wimpers er alleszins wel voller en gezonder uit.

Een goede tip: breng de vaseline aan met een oud, proper mascaraborsteltje voor het slapen gaan, zo kan de vaseline goed intrekken.

Vaseline is de perfecte lippenbalsem
Klopt volledig. Als je bijna het hele jaar door last heb van droge lippen, heb je waarschijnlijk ongeveer elke lippenbalsem die in de winkelrekken ligt, uitgeprobeerd. Wetende dat er in bijna elke lippenbalsem vaseline verwerkt wordt, kan je dus inderdaad even goed gewoon wat vaseline op je lippen smeren. Ook dit doe je het best voor het slapen gaan.

Let wel op: voor een ski -of zonvakantie volstaat vaseline niet. Een lippenbalsem die beschermt tegen de zon, zal ervoor zorgen dat je lippen minder snel zullen barsten en uitdrogen.

Vaseline verzorgt je haar
Dit is gedeeltelijk waar. Aangezien vaseline uit een zeer dichte structuur bestaat, kan het je haar beschermen, in het bijzonder tegen warmte. Wanneer ik mijn haren föhn, doe ik altijd wat vaseline op mijn haarpunten zodat ze niet splitten.

Anderzijds is de structuur zodanig dicht, dat je haar niet meer kan ademen. Gebruik het dus zeker niet om er je haardos vakkundig mee te stijlen: niet alleen ziet je haar er dan vettig uit, het is ook nog eens schadelijk.

Vaseline voedt de huid
Ook dit is maar een halve waarheid. Kloven en extreem droge huidzones -dan denk ik aan de hielen en ellebogen- zullen beduidend zachter aanvoelen als je ze goed insmeert.
Gevoelige huidzones zoals het gezicht of babybilletjes doe je dan weer geen plezier met een vet laagje.

Ook hiervoor is de structuur van vaseline te dicht waardoor je huid volledig wordt afgesloten, met een nog drogere huid als resultaat. Beter voor droge, gevoelige huidzones zijn crèmes gebaseerd op plantaardige olie.
© Nieuwsblad
Deel dit bericht
vrouwen
vaseline
beauty
wondermiddel
14 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?