6
cuisine
Weet wat je eet!
Eten speelt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven.
Tegenwoordig kun je geen krant of website open slaan of er staat iets in over voeding, diëten, overgewicht, of allergieën. Heb jij je ooit afgevraagd wat voeding voor je betekent? Eet jij alleen omdat het moet? Of omdat het eten in gezelschap van anderen een sociale functie heeft? Veel mensen eten zonder daar bij stil te staan. Voor de een is voeding de normaalste zaak van de wereld voor de ander een probleem geworden.

Voeding is noodzakelijk
Je hebt energie nodig om de dag goed door te komen. Veel klachten, zoals duizeligheid, vermoeidheid, en hoofdpijn kunnen ontstaan omdat het lichaam niet voldoende energie binnen krijgt. Je lichaam heeft voor onder andere de werking van de hersenen, het hart, de ademhaling en de spijsvertering en ook nog eens voor de activiteiten die je dagelijks doet, zoals lopen, sporten, een flinke dosis energie nodig.

Om dat allemaal op gang te houden, heb je voldoende bagage nodig. Ik heb het dan over de drie brandstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten.

Bouwstoffen zoals eiwitten, water en bepaalde mineralen essentieel zijn essentieel voor een goede gezondheid. Denk hierbij aan de opbouw van het lichaam tijdens de groei. Het lichaam moet bovendien steeds nieuwe cellen of weefsels aanmaken.

Het lichaam moet zich daarnaast beschermen tegen ziekten. Zie het als een huis dat een goede fundering nodig heeft, wil het goed bestand zijn tegen windstoten. Vitaminen, mineralen en water zijn beschermende stoffen.

Vooral hart- en vaatziekten en kanker zijn ziekten waar veel onderzoek naar gedaan is. Ook naar de invloed van voeding als beschermende factor. Met kijkt met name naar vitamine A, C en E. Zij fungeren als antioxidanten.
Deel dit bericht
voeding
voedsel
bouwstoffen
gezond eten
dieet
6 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?