Ouders liegen vaak over deze dingen
family
5
Ouders liegen tegen hun kinderen om hun gedrag te veranderen.
Dat zegt een nieuw onderzoek naar families in de V.S. en China. Wij zetten de populairste leugentjes op een rij.

Verlatingsangst
Wanneer ouders tegen kinderen liegen is dat vaak voor hun eigen bestwil. Vinden althans die eersten. Volgens een studie die gepubliceerd werd in The International Journal of Psychology luidt de populairste leugen in de V.S. en China dat het kind zal worden achtergelaten als het zich niet gedraagt.

Mama is dan niet echt van plan haar tierende zoontje langs de kant van de weg te dumpen, maar zegt het omdat ze ten einde raad is.

'Geen geld'
Ook wordt er vaak gelogen over speelgoed. 'Je krijgt het de volgende keer wel,' klinkt misschien nog bekend in de oren, of de passe-partout 'Ik heb nu geen geld bij'. Als ouders hun zagende kind echt niet onder controle krijgen, halen ze er vaak een derde bij: 'Als je nu niet stopt met huilen gaat die winkelmevrouw daar heel boos zijn.'

Dode hond
Leugens dienen niet enkel om kinderen in het gareel te houden, maar ook om ze verdriet te besparen. 'Je hond woont nu op de boerderij van je oom,' kennen we uit de films. Wat betreft eetgewoontes komt gezondheid voor de waarheid. 'Van broccoli word je groter,' scoorde bijvoorbeeld goed in China.

Instumenteel liegen
De conclusie van het onderzoeksteam, voorgezeten door drs. Gail Heymana, Anna Hsua, Genyue Fub en Kang Leeac, was dat ouders vaak 'instrumenteel liegen', uit eigen belang of dat van hun kind. Toch eindigden de researchers met de open vraag naar de impact van ouderlijke leugens en of ze ooit wel echt moreel gerechtvaardigd zijn.
© Nieuwsblad
Deel dit bericht
ouders
liegen
familie
leugens
5 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?