4
cuisine 25 Jan '13 15:53
Waarschuwing voor giftige kruidenthee
In drie theesoorten van kruidentheeleverancier Jacob Hooy zit waarschijnlijk een giftig kruid.
Het gaat om wolfskers, een plant uit de nachtschadefamilie die zeer giftig is, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. Drie mensen die de thee hebben gedronken, zijn in een ziekenhuis beland. De leverancier en de NVWA roepen consumenten op de thee niet meer te drinken. De wolfskers zit waarschijnlijk in de theesoorten met de naam heemstwortel, galreinigende kruiden en luchtwegenkruiden.

De theesoorten zijn los en verpakt verkocht bij onder meer Erica Kruiderijen, Jacob Hooy Amsterdam, Van der Pigge Haarlem, Droom van Utrecht, De Pil Rotterdam en Potgens in Kerkrade. Hoe de wolfskers in de thee terecht is gekomen, is nog onbekend. De kruidenthee is afkomstig van een leverancier uit Duitsland, die de thee weer uit Bulgarije heeft geïmporteerd.
 

De problemen met de thee werden ontdekt nadat drie mensen in een ziekenhuis belandden. Hoe ziek de drie zijn geworden, weet een woordvoerder van de NVWA niet. Ze zijn inmiddels wel weer thuis. Hoelang de drie in een ziekenhuis hebben gelegen, is ook onbekend.

De winkels hebben de thee uit de schappen gehaald. Ook zij gaan hun klanten oproepen de thee niet meer te gebruiken. Vrijdag komt in landelijke dagbladen een publiekswaarschuwing te staan. De hele plant van de wolfskers bevat giftige alkaloïden, een groep stoffen met stikstof.

De bessen van de plant zijn bijzonder gevaarlijk, omdat die de uiterst giftige stof atropine bevatten. Voor een kind kan het eten van drie bessen dodelijk zijn, voor een volwassene is het eten van tien tot twaalf bessen vaak fataal.
© Novum
Deel dit bericht
thee
jacob hooy
giftig
kruidenthee
4 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?