4
family
's Nachts bevallen even veilig als overdag
De nachtelijke verloskundig zorg is zo sterk verbeterd dat een bevalling 's nachts net zo veilig is als overdag.
Het sluiten van afdelingen verloskunde van kleinere ziekenhuizen is dus niet meer nodig en moet een halt worden toegeroepen, concluderen onderzoekers woensdag in vakblad Medisch Contact. In 2008 werd alarm geslagen omdat toen bleek dat de babysterfte tussen 2000 en 2004 buiten kantoortijden bijna een kwart hoger lag. Destijds werden de onervaren arts-assistenten die 's nachts aan het roer staan als oorzaak gezien.

Vooral kleinere ziekenhuizen besloten daarom hun afdeling verloskunde te sluiten omdat ze het zich niet konden veroorloven 24 uur per dag een gynaecoloog klaar te hebben staan. De onderzoekers, gynaecoloog Loes van der Leeuw-Harmsen en medisch bedrijfskundige Hans Schaaf, stellen nu dat het ook zonder kostbare reorganisaties mogelijk is om buiten kantooruren dezelfde kwaliteit te leveren als overdag.

Cijfers uit de periode 2004-2008 laten volgens hen geen verschil in babysterfte zien tussen dag en nacht. Vooral bij ziekenhuizen zonder opleiding voor nieuwe gynaecologen en bij ziekenhuizen met een intensivecare voor baby's nam de nachtelijke sterfte af, respectievelijk met een kwart en ongeveer een derde. Grootschalige ingrepen in de verloskundige zorg zouden dan ook niet op zijn plaats zijn.

Van der Leeuw-Harmsen is voorzitter van de stichting Perinatale Registratie Nederland die cijfers over babysterfte verzamelt, maar zij deed het onderzoek op persoonlijke titel.

Wat geniet jouw voorkeur?
© Novum
Deel dit bericht
bevallen
kinderen
verloskunde
ziekenhuis
4 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?