6
family
Zelfrespect of minderwaardigheid?
Wat kan je tegenwoordig zelfrespect noemen?
Trots en eer die je aan jezelf houdt door datgene terzijde te laten wat het naar beneden haalt of hebben de meeste onder ons zelfrespect een ander definitie gegeven? Zelfrespect is een zeer belangrijk en gevoelig onderwerp als het gaat om je eigen mening en de gevoelens waar je mee zit. Het biedt steun, daar waar mensen jou de juiste steun niet kunnen bieden, het biedt houvast, eergevoel en het allerbelangrijkste waardigheid. Niemand kan je jouw zelfrespect in principe afnemen, tenzij je het zelf weggeeft.

Tegenwoordig is het zo makkelijk om het uit handen te laten glippen terwijl het in onze cultuur van groot belang is om daar erg veel waarde aan te hechten. Jouw mening telt altijd, jouw gevoelens zijn van groot belang en het kan je daarbij helpen om je problemen op te lossen. Het is aan de persoon in kwestie of diegene het accepteert of niet en het of ze het daadwerkelijk beseft. Het niveau van zelfwaarde wordt vaak onderschat en gelinkt met arrogantie of kapsones, maar weten wat je waard bent is een teken van zelfvertrouwen en respect aan je innerlijke trots.

Vanuit islamitisch oogpunt is een overvloed aan trots sterk afgeraden maar het gaat bij zelfrespect niet om het beter voelen dan de ander. Waardigheid is een middel om hoger op de ladder te komen wat betreft het versterken van je plek als Marokkaanse in een maatschappij die alleen aan zichzelf denkt en nauwelijks geeft om wat jij als persoon waard bent of kunt.

Conclusie
Als vrouw zijnde is het dus uitermate belangrijk om je zelfrespect te behouden en vooral te weten dat niemand het waard is om dat weg te geven. Het is een teken van kracht en discipline en het toont aan wie echt om je geven. Men houdt van jou om wie je bent en niet om wie zij van jou proberen te maken.

Hoe kijk jij tegenover zelfrespect bij de hedendaagse vrouw?
Deel dit bericht
zelfrespect
vrouw
marokkaanse
6 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?