5
cuisine 8 Feb '13 18:03
Lightdrank verhoogt risico op diabetes meer dan normale frisdrank
Lightdrankjes schijnen het risico op suikerziekte te verhogen.
Het risico op type 2 diabetes is zo'n 60 procent hoger bij vrouwen die lightdrankjes drinken dan bij hun seksegenoten die kiezen voor de versies die gezoet zijn met 'gewone' suiker. Zo luidt het verrassende resultaat van een Frans onderzoek bij meer dan 66.000 vrouwen.

Zij werden in 1990 in de eerste plaats ondervraagd over hun dieetgewoonten. Daarna werd de gezondheid van deze vrouwen, die geboren waren tussen 1925 en 1950, gedurende 14 jaar gevolgd.

Frisdrank vs. fruitsap
Met deze data gingen de wetenschappers van het National Institure of Health and Medical Research (Inserm) op zoek naar een link tussen het voorkomen van diabetes en het drinken van gewone frisdrank, lightdrankjes of ongezoet fruitsap.

In vergelijking met de sapdrinkers hadden de vrouwen die kozen voor één van de frisdranken een hoger risico op diabetes. Het verhoogde risico was ongeveer één derde hoger bij degene die 359 milliliter per week frisdrank opnamen en meer dan dubbel zo hoog bij degene die wekelijks zo'n 603 milliliter dronken. Vrouwen die daarentegen enkel ongezoet fruitsap dronken, hadden geen verhoogd risico in vergelijking met niet-gebruikers.

Light vs. suiker
Erg opvallend was dat de drinkers van de lightversies ook een hoger risico hadden in vergelijking met degene die de suikerrijke versies dronken: 15 procent hoger bij een consumptie van 500 milliliter per week en zelfs 59 procent hoger bij een wekelijkse consumptie van 1,5 liter.
© HLN
Deel dit bericht
vrouwen
light
diabetes
gezondheid
5 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?