10
family
Kersverse moeders brengen baby te vaak naar dokter
Nieuwe mama's brengen hun kind gemiddeld zestien keer naar dokter in eerste jaar.
Dat is meestal een paniekreactie, want uiteindelijk blijkt het om een kleine aandoening te gaan. Eén op drie ging zelfs al naar de dokter voor een gewone verkoudheid, zo bleek uit het Britse onderzoek. Eén op de tien mama's was zelfs al eens naar de dokter (of het ziekenhuis) gegaan omdat ze dacht dat haar baby bewusteloos was, terwijl hij of zij uiteindelijk gewoon sliep.

Nachtrust
Het is dan ook vooral tijdens het slapen dat mama's zich zorgen maken. Zo bekenden twee op de drie mama's dat ze 's nachts regelmatig controleren of hun baby nog ademt. Dat is de reden waarom mama's pas 12 maanden na de geboorte weer een volledige nacht doorslapen. En zelfs dan is het nog niet gedaan, want de constante bezorgdheid over het ademen blijft duren tot het kind gemiddeld 13,5 maanden oud is.

Eén op vijf beseft wel dat ze zich te veel zorgen maakt, maar één op drie is ervan overtuigd dat haar bezorgdheid altijd gerechtvaardigd is. Toch voelde ook 44 procent zich al eens schuldig omdat ze de tijd van een dokter verspild had.

In een waas
Een derde bekende ook dat er momenten waren waarop ze twijfelden aan zichzelf als mama, omdat ze te vaak panikeerden. Door de voortdurende bezorgdheid hadden zeven op de tien mama's ook het gevoel dat die eerste maanden in een waas voorbijgingen.

Gelukkig komt er volgens de helftt van de mama's wel een moment waarop je je iets minder zorgen begint te maken. Helaas is dat pas als je kind de leeftijd van 3,5 jaar bereikt én heeft 70 procent het gevoel dat er dan een nieuwe reeks uitdagingen komen. Gelukkig is er wel zoiets als ervaring, want 45 procent maakte zich al heel wat minder zorgen na de geboorte van hun tweede kind.
© HLN
Deel dit bericht
mama
moeder
baby
dokter
ziekenhuis
gezondheid
10 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?