0
family
'Overbezorgde ouders zorgen voor depressie bij kind'
Het gedrag van vaders en moeders is van essentieel belang voor de gezondheid van hun kinderen.
Ouders die zich te veel bemoeien met het leven van hun kind, kunnen ervoor zorgen dat zoon- of dochterlief depressief wordt. Dat blijkt uit een rondvraag van de University of Mary Washington waaraan 297 studenten tussen 18 en 23 jaar hebben deelgenomen. De proefpersonen moesten het gedrag van hun ouders beschrijven via een online enquête. Daarnaast dienden ze zichzelf punten te geven op zelfstandigheid, competentie en sociale vaardigheden.

Verder moesten ze vermelden hoe gelukkig ze zich voelen, of ze bepaalde angsten hebben en ooit al symptomen van een depressie ervaren hebben. Uit een observatie van hun antwoorden blijkt dat er een link is tussen overdreven ouderlijke bescherming en een negatief welzijn bij de proefpersonen. Zo suggereren de resultaten dat kinderen van bemoeizuchtige ouders minder in staat zijn om een zelfstandig leven te leiden, minder tevreden over het leven zelf en bijgevolg sneller depressief worden dan leeftijdsgenootjes.

De ouders daarentegen zijn zich van geen kwaad bewust en denken dat ze hun kind perfect ondersteunen, maar eigenlijk is het tegendeel waar. De wetenschappers vinden de resultaten bijzonder onrustwekkend omdat kinderen meer nood hebben aan autonomie naarmate ze ouder worden. Ze vrezen dat sommige mama's en papa's niet beseffen dat ze zich minder controlerend moeten gedragen als hun kind uitgroeit tot een volwassen persoon.
 
‘De ouders in kwestie moeten zich durven aan te passen als een kind zegt dat het zich te gecontroleerd voelt', luid de conclusie.
© Nieuwsblad
Deel dit bericht
mama
papa
ouders
depressie
kinderen
ouders
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?