1
family
Opvoeding, hoe pak jij dat aan?
De opvoeding van een kind is de basis van een goed en gezond leven.

Het indelen van opvoedingsstijlen in vier categorieën. Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren van opvoeden. Elk ouder heeft zijn eigen gewoontes en regels bij het opvoeden van zijn of haar kroost. De een hanteert een strenge opvoeding en de ander hanteert weer een vrije opvoeding. Er zijn vier verschillende manieren van opvoeden namelijk; autoritair, permissief, autoritatief en verwaarlozend.

De opvoedingsstijl die het meest door ouders in Nederland wordt gebruikt is de permissieve stijl. Slechts 5.2% van de ouders hanteert een onverschillige (verwaarlozend) opvoedingsstijl. Hieronder zijn de 4 manieren van opvoeden uitgelegd.

Autoritair
Een autoritaire opvoeding staat bekend om zijn vele regels. De ouders die deze opvoedingsstijl hanteren, laten duidelijk merken dat zij de baas zijn en dat het kind geen inbreng heeft. Het kind moet enkel gehoorzamen en als die dat niet doet, dan wordt zijn gedrag bestraft. Marokkaanse en Turkse jongeren beschrijven de opvoeding van hun ouders vaker als onverschillig/verwaarlozend dan autochtone jongeren.
 
Permissief

Deze stijl kenmerkt zich door de toegeeflijkheid van ouders en de vele aandacht die ze hebben voor de wensen en behoeftes van hun kind. In principe staat deze stijl bekend om het feit dat het de kind de baas is en altijd zijn zin krijgt. Ruim een derde van de ouders in Nederland hanteert deze stijl.

Autoritatief
Ouders die deze opvoedingsstijl hanteren stellen niet alleen duidelijke eisen en regels op, maar houden tegelijkertijd ook rekening met de wensen en behoeftes van het kind. Tevens houden ouders rekening met de ontwikkeling van het kind en proberen altijd te overleggen bij het maken van een beslissing.

Met name steun en aanmoedigingen tot zelfontplooiing staan centraal. Velen deskundigen zijn het erover eens dat dit deze beste opvoedingsstijl is.

Verwaarlozend
Deze laatste stijl is eigenlijk geen opvoedingsstijl, omdat verwaarlozen eigenlijk het tegenovergestelde van opvoeden is. Ouders stellen te weinig regels en bieden ook geen steun en affectie aan het kind. In principe wordt hij aan zijn lot overgelaten. Slechts 5.2% van de ouders hanteert deze opvoedingsstijl.


Welke methode gebruik jij en ben je tevreden met jouw manier van opvoeden?

Deel dit bericht
opvoeding
kinderen
ouders
1 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?