0
family 9 May '13 12:15
Vaccinatie kan benauwdheid baby's voorkomen
Een vaccinatie kan ademhalingsklachten bij vroeggeboren baby's voorkomen.
Ook belanden door die prik minder vroeggeborenen met ademhalingsklachten in het ziekenhuis. Dat hebben onderzoekers van het UMC Utrecht ontdekt. Het onderzoek verscheen woensdag in The New England Journal of Medicine. Het gaat om een vaccinatie tegen het zogeheten RS-virus, dat de belangrijkste oorzaak blijkt van terugkerende piepende ademhalingsklachten bij vroeggeboren baby's. Die klachten kunnen ook een voorbode zijn van astma later in het leven. Lange tijd was onduidelijk of het virus de ademhalingsklachten veroorzaakte of dat het samen met de ademhalingsklachten een gevolg was van aangeboren kwetsbaarheid.

De onderzoekers gaven in vijftien Nederlandse ziekenhuizen de helft van 429 baby's vijf maanden de vaccinatie. De andere helft kreeg een placebo. Na een jaar bleek 61 procent van de ouders minder dagen te rapporteren waarop hun kind last had van ademhalingsklachten. De gevaccineerde baby's bleken ook minder vaak in het ziekenhuis te zijn opgenomen dan de baby's in de controlegroep: 0,9 procent tegenover 5,1 procent.

"We hebben voor het eerst aangetoond dat het RS-virus bij baby's piepende ademhalingsklachten veroorzaakt", zegt kinderarts en onderzoeksleider Louis Bont van het Utrechtse ziekenhuis in een verklaring. De onderzoekers vermoeden dat het virus ook bijdraagt aan het ontstaan van astma later in het leven. "Maar om dat te bewijzen moeten we de kinderen langer in de gaten houden. Dat gaan we de komende jaren dan ook doen", aldus Bont.

In Nederland lijden meer dan vierhonderdduizend mensen aan astma. Ongeveer vier procent van de kinderen tot 14 jaar heeft astma.
© Novum
Deel dit bericht
baby
gezondheid
rs virus
ademhaling
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?