10
beauty
Regen slecht voor het hart
Regenachtige en koude dagen zijn in Nederland niet onbekend.
Weer waar we niet bepaald vrolijk van worden en ook nog eens slecht voor je is. Een koude regenachtige dag kan slecht voor je hart zijn en zelfs hartfalen veroorzaken, meldt HLN. Daarnaast kan het ook leiden tot dodelijke veranderingen in de bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat je bloeddruk afhankelijk is van de buitentemperaturen, vooral de temperatuursdalingen blijken erg schadelijk te zijn.

De temperatuurschommelingen verhogen de kans op een sterfte met meer dan een derde. Hartexpert Sandosh Padmanabhan legt het verband weer tussen het weer en hartgezondheid. Daarbij werden de bloeddrukgegevens van 40 jaar van patiënten vergeleken. Uit dat onderzoek bleek dat de helft van hen gevoelig was aan temperatuursveranderingen, zoals bij de overgang van zomer naar winter.

Een daling van de temperatuur kan leiden tot een stijging van de bloeddruk. Als de temperatuur met 10 graden Celsius daalt, stijgt de bloeddruk va 3 tot 6 mm Hg. Dit verschijnsel lijkt niet veel, maar een verandering van 2 mm is genoeg om de kans op een hartaanval en beroerte te vergroten. Daarnaast toonde onderzoek uit dat bij wie de bloeddruk afhankelijk was van de temperatuursschommelingen 35 procent meer kans had om te streven.

Verder verhoogde een gebrek aan zonlicht ook de bloeddruk, dat heeft waarschijnlijk te maken met de grijze dagen die vaak kouder zijn. Bij koud weer vernauwen de bloedvaten aan het huidoppervlak waardoor je lichaam niet warm wordt gehouden. Hierdoor stijgt je bloeddruk, waarbij het lichaam onder druk komt te staan. Het risico op hartaanvallen en beroertes neemt hierdoor toe.

Volgens onderzoekers horen dokters rekening te houden met wanneer ze de bloeddruk van een patiënt meten. Het kan hen namelijk helpen te bepalen of patiënten gevoelig zijn aan weersveranderingen.
Deel dit bericht
regen
nederland
kou
weer
bloeddruk
10 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?