0
beauty
Wat doen onze ogen als we schrikken?
Op het moment dat we schrikken worden onze ogen groot. Waarom is dat?
Wetenschappers hebben nu ontdenkt waarom onze ogen wijder worden. We maken ons ogen groter en wijder omdat we daarmee in de eerste plaats het gevaar beter lokaliseren, op die manier krijgen wij een breder visueel gebied, meldt HLN. Verder maakt het ook onze soortgenoten duidelijk naar waar we precies kijken. 'Emotionele expressies zien er op bepaalde manier uit voor een reden', zegt Daniel Lee van de University of Toronto, die het onderzoek uitvoerde.

'Vandaag zijn ze sociaal bruikbaar voor het overbrengen van een emotionele toestand maar uit dit onderzoek blijkt dat ze vroeger ook bruikbaar waren als ruwe fysieke signalen, aldus Lee. Onze wijd geopende ogen helpen onze soortgenoten ook, want zij kunnen het gevaar daardoor beter lokaliseren.

Uit het experiment bleek dat deelnemers beter konden zeggen in welke richting de ogen keken, als ze wijd geopend waren. Dit staat los van het feit of de ogen al dan niet beschouwd worden als bang. Verder tonen we bij wijd geopende ogen meer wit van onze oogbol. Het verhoogt het contrast met de irissen die de blik signaliseren, waardoor het makkelijk is om te zeggen in welke richting iemand kijken.

Daarnaast blijkt een hoger iris- oogwit contrast gelinkt te zijn aan snellere reactietijden. Volgens Lee toont dit onderzoek aan hoe sociaal voorbestemd wij zijn. 'Ons vermogen om de blik van iemand anders te volgen is nagenoeg perfect. Het feit dat we ook nog in staat zijn om het signaal van wijd geopende ogen te volgen, beklemtoont het belang van onze ogen als sociale signalen.'
Deel dit bericht
wijde ogen
schrikken
daniel lee
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?