5
family
Borstvoeding maakt baby slimmer
Borstvoeding is gezonder dan melkpoeder en maakt je kind ook nog eens slimmer!
Onderzoekers van de Amerikaanse Brown University beweren dat de hersenen van baby’s tot 30 procent sneller groeien als ze borstvoeding krijgen, zo meldt het AD. Ze onderzochten de hersenscans van baby’s tussen de 10 maanden en 4 jaar. Baby’s die alleen borstvoeding kregen zouden veel meer witte hersenmassa hebben, waardoor ze slimmer zijn en een betere motoriek hebben.

In Nederland zijn de borstvoedingsdeskundigen blij. Ook Hans van Goudoever, medisch afdelingshoofd kindergeneeskunde van het AMC en VUmc en lid van de landelijke borstvoedingsraad, zegt dat epidemiologische studies laten zien dat borst gevoede kinderen zich beter ontwikkelen. ‘’Mooi dat het nu op scans te zien is’’.

Sommige experts hebben wel kritiek. Volgens Harry Lafeber, hoogleraar neonatologie van het VUmc zijn er voor het onderzoek kinderen gebruikt met verschillende sociaal- economische achtergronden. Dat is oneerlijk omdat moeders die bewust voor borstvoeding kiezen, vaak hoger opgeleid en slimmer zijn.
 
Verder blijkt ook niet dat de scans van Brown University, die een witte stof aangegeven, toeneemt met 30 procent. Bovendien hoeft witte stof niet meteen gelinkt te worden aan intelligentie. De studie heeft wel aangetoond dat borstvoeding baby’s slimmer maakt. Het is dus niet voor niets dat de hele geneeskundige wereld dit promoot, aldus Lafeber.

Stefan Kleintjes, directeur van Kenniscentrum Borstvoeding adviseert moeders om baby’s de borst te geven totdat ze 2 jaar zijn. Het verbaasde hem dan ook dat het intelligentiepercentage zoveel hoger ligt. Borstvoeding vergroot namelijk ook hun weerstand en verkleint de kans op kanker bij moeder en kind. Ook de kansen op allergieën en obesitas op latere leeftijd worden hiermee kleiner.

Volgens Van Goudoever maakt men kunstvoeding steeds beter en zal het een goed alternatief blijven als borstvoeding niet kan.
Deel dit bericht
bostvoeding
babys
slimmer
brown university
5 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?