1
beauty 27 Jun '13 18:23
'Nieuwe bloedverdunners kunnen dodelijk zijn'
Een nieuwe generatie bloedverdunners op de markt kan ernstige maag- en darmbloedingen veroorzaken.
Dat meldt het Erasmus MC donderdag op basis van onderzoek. Omdat er voor deze nieuwe middelen nog geen middel is dat de werking ervan snel kan stoppen, kunnen deze maagbloedingen fataal zijn. In het onderzoek werden meer dan 150 duizend patiënten bekeken uit 43 internationale studies. Bij de nieuwe bloedverdunners, ook wel nieuwe orale anticoaluantia (NOAC) genoemd, bleek een significant hoger risico op maag- en darmbloedingen in vergelijking met de traditionele bloedverdunners.

Bloedverdunners zorgen dat het bloed dun genoeg blijft en wordt gegeven aan bijvoorbeeld mensen met een hartritmestoornis en mensen die bedlegerig zijn. Zij hebben een verhoogd risico op bloedstolsels. Bij traditionele bloedverdunners moet het bloed regelmatig worden gecontroleerd bij de trombosedienst. Te stroperig bloed kan voor trombose zorgen, te dun bloed voor een hogere kans op bloedingen.

Aan de hand van metingen bij de trombosedienst wordt de dosering van patiënten regelmatig aangepast. De nieuwe bloedverdunners zijn veel makkelijker in gebruik. Patiënten slikken een vaste dosering per dag en hoeven niet meer naar de trombosedienst om de dikte van hun bloed te laten controleren. Het nadeel is echter dat nog geen goed getest middel beschikbaar is om de werking van de bloedverdunner snel te stoppen, bijvoorbeeld bij een ernstige bloeding, concluderen de onderzoekers.

Het Erasmus MC richt zich nu op nader onderzoek naar een tegenstof.
© Novum
Deel dit bericht
bloedverdunners
darmbloedingen
gezondheid
1 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?