0
family 30 Oct '13 13:45
7,3 miljoen tienermoeders in derde wereld
Het aantal tienerzwangerschappen in ontwikkelingslanden neemt af, maar nog altijd brengen jaarlijks meer dan zeven miljoen meisjes onder de 18 een kind ter wereld.
Dat blijkt uit een rapport van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) dat woensdag werd gepubliceerd. Het fonds luidt vooral de noodklok over de risico's die meisjes jonger dan 14 lopen. Die groep, bestaande uit zo'n twee miljoen meisjes, loopt op langere termijn het risico ernstige gezondheids- en sociale problemen te ontwikkelen. In het rapport hebben de VN wereldwijd onderzoek gedaan naar tienerzwangerschappen, de onderliggende oorzaken daarvan en mogelijkheden om dit probleem in te perken.

"De realiteit is dat tienerzwangerschappen vaak niet het gevolg zijn van een bewuste keuze, maar meer het gevolg is van het ontbreken van keuzes en omstandigheden waar het meisje geen invloed op heeft", aldus UNFPA-directeur Babatunde Osotimehin. "Het is een gevolg van nauwelijks of geen scholing, werk, goede informatie en gezondheidszorg." Hij noemde het aantal tienerzwangerschappen 'gigantisch'.

Het hoge aantal tienerzwangerschappen hangt volgens de VN samen met andere sociale problemen. "Uit tienerzwangerschappen spreekt machteloosheid, armoede en druk - van partners, leeftijdsgenoten, het gezin en de gemeenschap. En in te veel gevallen zijn de zwangerschappen het gevolg van seksueel geweld of dwang."

Tienerzwangerschappen zijn vooral in ontwikkelingslanden een probleem: 95 procent van alle tienerzwangerschappen hebben in die landen plaats. In het Midden-Oosten zei tien procent van de vrouwen tussen de 20 en 24 jaar dat ze voor hun 18e ten minste één kind gebaard hadden, in het zuiden van Azië ligt dit percentage op 22 procent en in Westelijk- en Centraal-Afrika op 28 procent.

In het rapport wijst het UNFPA ook op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie waaruit blijkt dat het aantal meisjes jonger dan 15 jaar dat zwanger raakt snel afneemt. Die trend wordt toegeschreven aan een afname van kindhuwelijken en het uithuwelijken van jonge meisjes.
© Novum
Deel dit bericht
tienermoeders
zwanger
baby
kinderen
gezondheid
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?