15
cuisine 21 Nov '13 17:19
We krijgen gif binnen, maar niet te veel
Op zo'n 99 procent van het fruit en groente in Nederlandse winkels zit minder dan de wettelijke toegestane hoeveelheid gifresten.
Wel werd in 62 gevallen een gezondheidsnorm overschreden bij de ruim achtduizend monsters die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tussen juli 2011 en juni 2013 nam. In de gevallen waarbij resten van gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn, concludeert de inspectiedienst. De zogenaamde Maximale Residu Limiet (MRL) wordt bepaald door de EU, die daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht neemt.

De meeste overschrijdingen komen uit landen als China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek. Maar ook deze landen gaan dankzij strengere controles steeds meer aan de EU-eisen voldoen. Volgens het RIVM is het te weinig of niet eten van groente en fruit een veel groter risico voor de gezondheid dan het binnenkrijgen van resten gewasbeschermingsmiddelen.

Wie zeker wil zijn dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zitten, kan beter biologische producten kopen.

© Novum
Deel dit bericht
groente
fruit
eten
gif
15 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?