2
family 27 Nov '13 16:27
Prik minder voor baby's tegen pneumokokken
Baby's krijgen voortaan drie vaccinaties tegen pneumokokken in plaats van vier.
Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) besloten op advies van de Gezondheidsraad, zo meldt haar ministerie woensdag. Uit onderzoek blijkt dat één prik minder ook voldoende bescherming biedt. Schippers heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om zo snel mogelijk over te gaan op het gereduceerde vaccinatieschema.

Baby's krijgen voortaan een prik in de leeftijd tussen zes en negen weken, en daarna als ze vier maanden en elf maanden oud zijn. De prik die baby's kregen als ze drie maanden oud waren, vervalt. Bij het eerstvolgende bezoek aan het consultatiebureau kunnen ouders informeren naar het vaccinatieschema dat passend is voor hun kind.

Pneumokokken, de verwekkers van de pneumokokkenziekten, kunnen bij jonge kinderen ernstige aandoeningen veroorzaken als hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Vooral onder kinderen in de leeftijd van vier tot negen maanden komen de ziekten voor. Sinds de invoering van de pneumokokkenvaccinatie in 2006 is de kans op deze ziekten fors gedaald.

De bewindsvrouw zal de effecten van het nieuwe vaccinatieschema goed in de gaten houden.
© Novum
Deel dit bericht
baby
pneumokokken
edith schippers
gezondheid
2 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?