9
family
Oudere mannen afhankelijker van liefde dan vrouwen
Mannen van 50 jaar en ouder hechten meer waarde aan hun relatie en zijn banger dat die ophoudt dan vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.
Dat concludeert het tijdschrift Zin uit een onderzoek in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Terwijl bij jonge stellen vrouwen vaak onzeker zijn over hun relatie of huwelijk, blijken in latere levensfases juist de mannen zich meer zorgen te maken over de liefde. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 612 mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar met een minstens vijftien jaar durende relatie.

 Het onderhouden van het sociale netwerk is volgens hoogleraar interpersoonlijke relaties Catrin Finkenauer een belangrijke verklaring voor de onzekerheid die oudere mannen ontwikkelen. "Je sociale netwerk wordt in de loop van je leven kleiner. Het lijkt erop dat oudere mannen vooral hun partner nog hebben om persoonlijke gesprekken mee te voeren", zegt zij. "Ze worden dus afhankelijker van hun vrouw voor hun sociale netwerk en morele steun. Terwijl vrouwen ook praten met hun moeder, zus en beste vriendinnen." 

Mannen zijn volgens het onderzoek dan ook emotioneel afhankelijker van vrouwen dan andersom. "Misschien hangt dit ook samen met het feit dat veel mannen van 50 jaar en ouder met pensioen gaan. Dat is een behoorlijke verandering waarvan de man, die vaak de kostwinner is, best onzeker kan worden", zegt Finkenauer. 
© Novum
Deel dit bericht
huwelijk
mannen
relatie
liefde
catrin finkenauer
9 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?