70
family
Marokkaanse vrouwen komen moeilijk aan man na scheiding
Voor 2010 was de keus voor het merendeel van de Marokkaanse mannen snel gemaakt als hij kon kiezen tussen gescheiden of nog nooit gehuwd.
Wanneer er voor hem 2 huwelijkskandidaten geschikt waren, waarvan de een al eerder getrouwd was geweest, koos hij bijna altijd voor de 'zuivere' ongetrouwde vrouw. Tegenwoordig is deze keus niet meer zo snel gemaakt. Steeds minder Marokkaanse mannen in Europa hebben er geen moeite meer mee als een potentiële huwelijkskandidate al eerder getrouwd is geweest. Ondanks deze verschuiving in denkwijze, creëert de huidige maatschappij in Marokko nog steeds een negatieve, denigrerende imago over de gescheiden vrouw. 

Scheiden
Uit statistieken blijkt dat 1 op de 6 huwelijken in Marokko eindigt in een scheiding. In de Marokkaanse gemeenschap wordt het huwelijk nog altijd gelinkt aan de maagdelijkheid van vrouwen. Velen hebben er daarom nog moeite mee om een gescheiden vrouw te huwen. Deze vrouwen komen na een scheiding moeilijk aan een partner en eindigen vaak alleen. Voor mannen in Marokko was het tot voor kort makkelijk om te scheiden van hun vrouw. 

Het was zelfs toegestaan voor hen om dit te doen, zonder toestemming van zijn huidige vrouw. Deze vrouw had op dit gebied weinig rechten en het enige wat haar te doen stond, was het tekenen van de scheidingspapieren. Het gescheiden zijn is voor vrouwen in Marokko een negatief en soms wel dramatisch voorkomen. Deze vrouwen worden regelmatig gezien als defecte vrouwen met zware tekortkomingen waarvan de maatschappij ze beschouwt als de onderlaag van de maatschappij. 

Maatschappij
Maar niet in alle delen van Marokko wordt de gescheiden vrouw op deze manier gezien. In het zuiden van Marokko worden deze vrouwen meer gewaardeerd. Dit is te danken aan het feit dat men ze ziet als vrouwen die veel hebben meegemaakt en door die ervaring en gebeurtenissen een betere vrouw kunnen zijn voor een man dan een vrouw die deze ervaring niet heeft. Naast de verschuiving in denkwijze over gescheiden vrouwen, krijgen vrouwen steeds meer rechten tijdens een scheiding. 

Het is nu niet meer zo makkelijk voor de man om van zijn vrouw zomaar aan de kant te zetten. Hij is nu verplicht om gedurende een bepaalde periode goed na te denken of hij dit echt wil. Dit gebeurt tijdens zogenaamde bezinningsmomenten. Wanneer alle pogingen om een scheiding te voorkomen zijn mislukt, wordt er toestemming gegeven voor een scheiding waarbij zowel de man als de vrouw evenveel rechten krijgen. 

Gescheiden zijn blijft wereldwijd moeilijk. Maar in een conservatieve samenleving lijkt het voor een vrouw moeilijker te zijn een nieuwe partner te vinden. Het gecreëerde negatieve beeld over gescheiden vrouwen gooit nog steeds roet in het eten.

Hoe denk jij over de maatschappelijke kwestie rond gescheiden vrouwen? 
Deel dit bericht
marokko
huwelijk
liefde
trouwen
gescheiden
70 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?