Koffie is goed voor je geheugen
cuisine
15
Dagelijks een grote kop koffie is goed voor het kortetermijngeheugen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarin de onderzoekers zich richtten op de effecten van cafeïne.
De 160 mensen die deelnamen aan het koffie-onderzoek van de University of Baltimore in de VS, kregen elk een reeks afbeeldingen te zien. Vijf minuten later kreeg een deel van de groep een tablet met 200 milligram cafeïne toegediend (het equivalent van een grote kop koffie). De andere helft moest het met een placebo doen. Belangrijk: alle deelnemers dronken normaal gezien nooit – of heel weinig – koffie.

Met onderscheiding
De volgende ochtend werd het geheugen van de kandidaten beoordeeld. Ze kregen opnieuw een reeks afbeeldingen gepresenteerd: prenten die ze de vorige dag ook al te zien kregen, aangevuld met nieuwe afbeeldingen en afbeeldingen die licht verschilden van de eerder getoonde prenten. 

Dat is een manier om 'patroondifferentiatie' te meten, de capaciteit om gelijkaardige, maar niet identieke afbeeldingen van elkaar te onderscheiden. Het mentale proces wijst op de activering van het geheugen. Wie een cafeïne-pil slikte, scoorde beter op de test.

Addertje
Conclusie? Wie nauwelijks of nooit koffie drinkt, kan zijn of haar geheugen een boost geven met cafeïne. Al mag je het trucje niet te vaak herhalen: te veel cafeïne consumeren blijft gevaarlijk, benadrukken de onderzoekers.

Lust/drink jij koffie?
© Nieuwsblad
Deel dit bericht
koffie
drinken
cafeïne
gezondheid
vs
15 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?