Vrouw dood door anticonceptie


1
family 24 Jan '14 16:54
Een Nederlandse vrouw is enkele jaren geleden overleden aan de bijwerkingen van de Nuvaring, een hormonaal anticonceptiemiddel.
Dat meldt het centrum voor bijwerkingen Lareb. De vrouw is in 2009 overleden, maar het sterfgeval werd pas onlangs gemeld. De Nuvaring ligt al langer onder vuur omdat het middel trombose, longembolieën en herseninfarcten zou veroorzaken. Ruim tweeduizend gebruikers en nabestaanden in de Verenigde Staten hebben een schadeclaim hebben ingediend bij fabrikant MSD, werd eind vorig jaar bekend. 

De Nuvaring werd tien jaar geleden geïntroduceerd door Organon in Oss, dat inmiddels is opgegaan in MSD. De ring werd aangeprezen met een hormoondosering die lager is dan bij de pil, maar een nadeel is dat er andere hormonen in zitten die het risico op trombose verdubbelen. Het Lareb ontving tot halverwege deze maand 615 meldingen over bijwerkingen, waaronder trombose en embolie.

De Nederlandse gebruikster zou ook zijn overleden aan deze bijwerkingen. Het sterfgeval werd pas gemeld toen de media eind vorig jaar schreven over de anticonceptiering. Huisartsen schrijven de Nuvaring nog steeds voor. Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert wel bij voorkeur een pil van de zogenoemde tweede generatie voor te schrijven. 

Daarbij is het risico op trombose of embolie kleiner. Overigens zijn ook niet alle anticonceptiepillen onomstreden. Zo zijn in Nederland waarschijnlijk tientallen vrouwen overleden door het gebruik van de Diane-35-pil. De pil zou alleen voorgeschreven moeten worden als middel tegen ernstige acne maar werd ook vaak gebruikt als anticonceptiemiddel. 
© Novum
Deel dit bericht
nuvaring
anticonceptie
lareb
gezondheid
1 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?