0
cuisine 2 May '14 16:30
Neppe gojibessen in omloop
Er zijn mogelijk namaak gojibessen op de markt.
Het gaat om vergelijkbare bessen met een andere samenstelling, zoals bijvoorbeeld giftige bitterzoetbessen. Die zijn mogelijk vermengd of verwisseld met de op dit moment populaire gojibessen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. De afwijking kwam aan het licht bij een onderzoek dat de NVWA had ingesteld naar de bessen. De voedselwaakhond had de afgelopen tijd klachten gekregen van mensen die na het eten van de vruchten moesten overgeven en maagpijn of diarree kregen. 

Om hoeveel klachten het gaat, laat de NVWA in het midden. Het onderzoek heeft, behalve de wisseltruc, nog geen andere oorzaken voor de klachten opgeleverd. Wel geeft de NVWA aan dat misselijkheid en overgeven het gevolg kunnen zijn van het eten van grote hoeveelheden gojibessen. "Maar er zijn geen aanwijzingen dat gojibessen giftig zijn of schadelijk zijn voor de gezondheid", schrijft de NVWA in een verklaring. 

Wel is bekend dat ze niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Gojibessen zijn bessen van de Boksdoorn, een plant uit Azië. De bessen worden verkocht als 'superfood' omdat ze veel antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten. De bessen worden geoogst in de periode augustus tot november en meestal gedroogd. 

In de Chinese traditionele geneeskunde varieert de aanbevolen dosering van de gedroogde bessen van 5 tot 15 gram; deze hoeveelheid kan tot maximaal drie maal per dag worden ingenomen. 
© Novum
Deel dit bericht
gojibessen
bessen
voeding
gezondheid
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?