0
family
Fulltime huismoeder: zo geniet je ervan
Huismoeder zijn... Het vraagt om verstandigheid, vaardigheid en het vermogen om een 'multitasking guru' te zijn.
In dit artikel lees je verschillende manieren om te genieten van het ‘huismoeder zijn.’ Gebruik deze tips en ideeën om er het beste van te maken, voor jezelf en voor je kind(eren).

1. Rooster dagelijkse bezigheden in
Je dagelijkse routine is bijvoorbeeld ontbijten, de kinderen naar school brengen, lunchen, opruimen, boodschappen doen, koken etc. Het is belangrijk om wat gaten open te houden om flexibel te kunnen zijn. Wie weet moet je onverwacht ergens zijn. Het is belangrijk om een overzicht te krijgen, zodat je weet hoe je je dag kunt vullen. Het werkt goed voor zowel jou als je kind(eren), omdat jullie weten wat er staat te wachten voor de volgende dag. Het zorgt voor structuur en je krijgt in ieder geval niet het gevoel dat de dag zo snel voorbij is gegaan.

2. Contact met andere moeders
Probeer in contact te komen met moeders van kinderen van dezelfde leeftijd als jouw kind. Het helpt echt om met andere moeders om te gaan die jouw situatie en ervaringen begrijpen. Ook kun je tips met elkaar delen en samen zelfs activiteiten inplannen.

3. Stop met alles willen doen
Er zitten maar een beperkt aantal uren in een dag en geen enkele moeder is zo 'supermother' dat ze alles in één dag kan doen. Dingen als schoonmaken en opruimen horen nou eenmaal bij het huishouden, maar het houdt je aandacht wel weg bij je kinderen. Word het je teveel? Laat een ander het doen. Is dit geen optie? Stress er dan niet teveel over. De meeste moeders stellen soms te hoge eisen aan zichzelf. Adem in en relativeer…

4. Tank even bij
Als huismoeder ben je altijd maar aan het 'geven' om de hele tijd je kinderen en familie op hun wenken te bedienen, dat terwijl je ‘tank’ leeg is. Vervelend natuurlijk. Rooster minstens een keer per week een ‘tijd voor mama’ dag in je agenda. Je kunt dan eindelijk weer gaan bijpraten met vriendinnen of iets ontspannends doen. Een auto zonder brandstof kan namelijk ook niet rijden!

5. Wees blij en heb plezier
Kinderen nemen veel aandacht, tijd en energie in beslag, maar ze zijn vooral leuk om te hebben. Sta jezelf niet toe om overweldigd te worden door al het ‘werk’ en daardoor niet van je kind(eren) te kunnen genieten. Kijk hoeveel plezier ze hebben en doe met ze mee. Ze houden ervan als mama meedoet met hun spelletjes en even met hun op hetzelfde niveau te zitten.

6. Vergeet je waarden en normen niet
Als huismoeder heb je ervoor gekozen om de tijd te nemen om je kind(eren) normen en waarden bij te brengen. Je hebt er nu zelfs meer tijd voor dan dat je had als je een normaal baantje had.Terwijl je dit doet, help je de volgende generatie mee te geven wat ‘belangrijk’ is. En dat is een zeer waardevolle rol in deze wereld, laten we dat vooral niet vergeten.


Hoe geniet jij van het moederschap?
Deel dit bericht
moeder
kinderen
huishouden
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?