0
family 18 Jun '14 12:48
Steeds minder vrouwen gebruiken de pil
Het aantal vrouwen dat de pil gebruikt als anticonceptiemiddel neemt af.
Vorig jaar slikte 37 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil, tegenover 41 procent in 2003. Het spiraaltje daarentegen wint terrein, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De pil is wel nog steeds de meestgebruikte methode om zwangerschap tegen te gaan. Vooral onder vrouwen van 18 tot 25 jaar is deze vorm van anticonceptie populair. 

Ruim zes op de tien jonge vrouwen slikten vorig jaar de pil. Sterilisatie verloor de afgelopen tien jaar ook terrein. Het aandeel gesteriliseerden onder vooral de partners van vrouwen lag vorig jaar lager dan in 2003. Het gebruik van een spiraaltje nam juist toe: van vier procent onder de 18- tot 45-jarige vrouwen in 2003 naar twaalf procent in 2013. 

Of een vrouw een voorbehoedmiddel gebruikt hangt voor een groot deel af van het al dan niet hebben van een vaste relatie. Ruim zeventig procent van de vrouwen van 18 tot 45 jaar met een partner gebruikte vorig jaar een methode van geboorteregeling. Tien procent had een kinderwens of was zwanger. 

Negen procent gebruikte om een andere reden geen anticonceptie. Van de vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep die vorig jaar geen vaste partner hadden gebruikte ruim de helft een anticonceptiemiddel, tegen ruim veertig procent in 2003. 
© Novum
Deel dit bericht
cbs
anticonceptie
spiraal
zwanger
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?