9
beauty
Zonnecrème voorkomt geen huidkanker
Zonnebrandcrème blijkt niet genoeg bescherming te bieden om maligne melanoom - een ernstige vorm van huidkanker- te voorkomen.
Dat blijkt uit Brits onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Onderzoekers van de University of Manchester onderzochten de effecten van UV-straling op de huid van muizen. Het is al langer bekend dat UV-straling een risicofactor is voor het ontwikkelen van een melanoom. Tot nu toe was het moleculaire mechanisme, waarbij UV-straling DNA-materiaal beschadigd, echter nog onduidelijk. 

In dit onderzoek werd gekeken naar de rol van zonnebrandcrème in het voorkomen van een melanoom. Ze ontdekten dat UV-straling het gen 'p53' beschadigd. Het p53 gen beschermt tegen DNA-schade. Zonnebrandcrème bleek wel de hoeveelheid schade aan het DNA te verminderen en de ontwikkeling van een melanoom te vertragen. Wat de crème dus zeker niet doet is huidkanker voorkomen. 

Volgens Julie Sharp, hoofd van Cancer Research UK, denken mensen dat ze langer in de zon kunnen blijven zitten als ze eenmaal ingesmeerd zijn en dat men zich nergens druk om hoeft te maken. 'Dit onderzoek laat zien dat je niet alleen op zonnebrandcrème kan vertrouwen om je huid te beschermen', aldus Sharp. 'Het is van groot belang gezonde zongewoontes aan te leren en zonverbranding te voorkomen. Zonverbranding is een duidelijk signaal van schade aan het DNA en uiteindelijk kan dit huidkanker veroorzaken.' 

Huidkanker is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland. Kijkend naar alle soorten kanker is het zelfs de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
Deel dit bericht
zonnebruindcrème
huidkanker
melanoom
gen
bescherming
9 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?