0
family 9 Jul '14 18:49
Veel mensen worden ziek op vakantie
Een op de vijf Nederlanders is vorig jaar ziek geworden tijdens zijn of haar vakantie in het buitenland.
Bijna eenzelfde aantal reizigers had te maken met een zieke reisgenoot. Dat meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) woensdag op basis van onderzoek onder zeshonderd mensen. Hoewel een kwart van de reizigers weinig vertrouwen heeft in de medische hulp over de grens is in de helft van de gevallen een plaatselijke arts of ziekenhuis geraadpleegd. Bijna driekwart van de zieken kreeg medicatie voorgeschreven. 

Daarvan ging het in 43 procent van de gevallen om antibiotica. Het NHG vindt het opvallend dat er zo veel vakantiegangers antibiotica kregen in het buitenland. "We weten natuurlijk niet precies hoe ziek de mensen uit ons onderzoek waren, maar het is bekend dat in Griekenland ongeveer drie keer zo veel antibiotica worden gebruikt als in Nederland. In Italië en Frankrijk twee keer zo veel", zegt voorzitter Rob Dijkstra. 

"In Spanje zijn antibiotica zelfs zonder doktersrecept verkrijgbaar." Volgens Dijkstra zijn antibiotica niet altijd nodig. "Voor een oorontsteking in Nederland krijg je bijvoorbeeld geen antibiotica, terwijl je dat wel in het buitenland krijgt", zegt hij. "Bij te veel antibiotica kunnen bacteriën resistent worden en dat is een groot probleem." Op het vakantieadres zocht verder dertig procent van de ondervraagden die ziek werden op internet naar informatie over hun klachten. 

Een op de tien reizigers met gezondheidsklachten nam contact op met de eigen huisarts of specialist in Nederland. Nederlanders zijn het bangst om op vakantie een infectieziekte op te lopen. Ook maag- en darmklachten en diarree zijn veel gevreesde gezondheidsklachten. De huisartsenvereniging raadt vakantiegangers aan om bij ziekte eerst thuisarts.nl of de thuisartsapp te raadplegen. Daar zijn adviezen voor de meest voorkomende gezondheidsklachten te vinden. 
© Novum
Deel dit bericht
ziek
vakantie
gezondheid
ziekte
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?