Vloeibaar wasmiddel gevaarlijk voor kids


2
family
Het aantal vergiftigingen door het innemen van vloeibare wasmiddelen heeft vorig jaar een vlucht genomen.
In totaal kwamen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) 445 meldingen binnen, 64 meer dan een jaar eerder. Dat staat in het maandag gepubliceerde jaaroverzicht. Ruim de helft van de wasmiddelvergiftigingen kwam door zogeheten liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met wasmiddel. Vaak stopten kinderen de tabletten in de mond wat misselijkheid en braken kan opleveren. 

Bij contact met de ogen kan ernstige oogschade ontstaan. In totaal werd het NVIC 41.338 keer geraadpleegd over in totaal ruim 37 duizend mensen en dieren die waren blootgesteld aan giftige stoffen. In de meeste gevallen gaat het om huishoudspullen of medicijnen, zoals slaaptabletten, pijnstillers en schoonmaakproducten. Volgens het NVIC zien kinderen medicijnen vaak als snoepje.

Het NVIC kreeg vorig jaar 165 meldingen over paddenstoelen. Ruim de helft van de meldingen ging over jonge kinderen die spelend in tuin of bos een paddenstoel in hun mond stopten. De hoeveelheid die ze daarbij binnenkregen was vaak zo klein, dat er geen ernstige effecten optraden.
Deel dit bericht
vergiftiging
wasmiddel
gezondheid
2 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?