1
family 8 Sep '14 16:33
'Test zwangere vrouwen op psychologische aandoeningen'
Zwangere vrouwen standaard testen op psychische problemen kan langetermijnproblemen voor moeder en kind voorkomen.
Dat concludeert het Erasmus Medisch Centrum na onderzoek onder 2300 zwangere vrouwen. Een kwart van alle Nederlandse zwangeren heeft last van psychische problemen. Een nieuw screen- en adviesinstrument moet dit tegengaan. De onderzoeker stelt dat de problemen bestaan uit depressies, angststoornissen of psychosen, maar ook relatieproblemen, mishandeling of financiële zorgen. 

Minder dan de helft van de vrouwen komt bij een hulpverlener terecht, terwijl vijf tot tien procent van de gevallen zo ernstig is dat behandeling noodzakelijk is. Door de psychische problemen blijft een deel van de zwangere vrouwen roken, alcohol drinken of drugs gebruiken. Dit zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van bijvoorbeeld ADHD of autisme bij het kind.

Op latere leeftijd hebben de kinderen een grotere kans op hoge bloeddruk en diabetes. In de beoogde screening zou de zwangere online een vragenlijst in moeten vullen direct een uitslag kunnen krijgen. Dit advies bespreekt ze met haar verloskundige, die de zwangere eventueel door kan verwijzen. 

Uit het onderzoek zou blijken dat zwangeren psychische klachten eerder online uiten dan persoonlijk aan een hulpverlener. 
© Novum
Deel dit bericht
zwanger
baby
emc
1 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?