1
cuisine 1 Oct '14 16:15
Capri-Sun drankjes meest misleidend product van het jaar
Het zoete kinderdrankje Capri-Sun Multivitamin van Coca-Cola is uitgeroepen tot meest misleidende product van dit jaar.
Foodwatch probeert de prijs, het Gouden Windei, woensdagochtend uit te reiken bij het Nederlandse hoofdkantoor van Coca-Cola in Rotterdam. Bij de online verkiezing kon uit vijf kandidaten worden gekozen. Uiteindelijk ging 38 procent van de stemmen naar Capri-Sun Multivitamin. Het kinderdrankje was genomineerd omdat het bijna net zo veel suiker als cola bevat, namelijk vijf suikerklontjes per pakje. 

Ouders worden volgens Foodwatch misleid met de tekst 'drank met vruchtensappen en bronwater'. De consumentenorganisatie wijst erop dat het drankje actief richting kinderen wordt gepromoot. "Een op de zeven kinderen en jongeren is te dik. Daarom proberen ze het drankje gezonder voor te stellen dan het is. Dat is onverantwoord en daar moet Coca-Cola mee stoppen", schrijft campagneleider Meike Rijksen bij Foodwatch. 

Capri-Sun won vorig jaar al een vergelijkbare verkiezing in Duitsland. Albert Heijn werd dit jaar tweede met de 'Ambacht Rundervink'. Deze met water opgespoten rundervink bevat vijf verschillende soorten suiker en zeven E-nummers. Daarmee haalde het 35 procent van de stemmen. De term ambachtelijk is niet beschermd, maar geeft wel een positieve indruk. De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie stelde vorig jaar al dat Albert Heijn de term 'ambachtelijk' gebruikt als marketinginstrument en hiermee de consument misleidt.

"Deze rundervink is een regelrechte belediging voor slagers", concludeert Foodwatch. Op afstand volgt Belvita Breakfast Meergranen op de derde plaats met zestien procent van de stemmen. De Gouden Windei-verkiezing wordt sinds 2010 jaarlijks georganiseerd om misleidende producten aan de kaak te stellen. Vorig jaar won Natrena Stevia Kristalpoeder de verkiezing. 

De busjes zouden slechts voor drie procent met de zoetstof stevia zijn gevuld en verder worden aangevuld met het goedkope middel maltodextrine. 
© Novum
Deel dit bericht
capri sun
coca cola
zoet
suiker
gezondheid
kinderen
1 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?