3
family 10 Oct '14 20:31
Kind uit stad krijgt hoger schooladvies
Basisschoolleerlingen in verstedelijkte gebieden krijgen hogere adviezen voor het voortgezet onderwijs dan hun Citotoets aangeeft.
In Groningen, Friesland en Limburg worden juist wat lagere adviezen gegeven. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs over de kwaliteit van het basisschooladvies. In Noord- en Zuid-Holland is meer kans op een hoger advies dan mag worden verwacht op basis van de Citotoets, terwijl dat in Friesland, Groningen en Limburg juist andersom is. 

Autochtone leerlingen met laagopgeleide ouders hebben daarnaast meer kans op een lager advies dan hun Citotoets aangeeft. Uit het onderzoek op 118 scholen blijkt verder dat ruim een op de vier basisschoolleerlingen van hun school een hoger advies krijgt voor vervolgonderwijs dan hun Citotoets aangeeft. Elf procent van alle adviezen ligt juist lager. Driekwart van de leerlingen blijkt in het derde jaar van het voortgezet onderwijs op de plek te zitten die hun schooladvies aangaf. 

Ondertussen vergroten scholengemeenschappen de kansen van leerlingen die een vmbo-kaderadvies krijgen. Op een grotere school, met meer opleidingsrichtingen, hebben die leerlingen meer kansen door te stromen naar het vmbo-t dan wanneer de leerlingen op een school komt die alleen het beroepsgerichte vmbo in huis heeft. Bij de adviezen voor de hogere niveaus, havo en vwo, doen leerlingen het juist beter op scholen met enkel havo en vwo.
© Novum
Deel dit bericht
kinderen
school
cito
basisschool
3 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?