12
cuisine 11 Nov '14 12:10
'Het moet afgelopen zijn met snoep bij de kassa'
Het moet eens afgelopen zijn met de 'ongewenste voedselverleidingen' bij de kassa.
Omdat tegenwoordig naast tankstations ook bouwmarkten en zelfs de boekhandel snoep bij de kassa aanbieden, is voortdurend zelfcontrole nodig en dat is alleen kortstondig op te brengen, stelt het Voedingscentrum. Het voorlichtingscentrum begint dinsdag met een actie tegen wat het zelf 'opdringkassa's' noemt. Het weerstaan van bijvoorbeeld een Marsreep in het schap bij de kassa vergt volgens het Voedingscentrum mentale inspanning. 

"Kortstondig kunnen we dat wel opbrengen." Maar doordat we voortdurend worden blootgesteld aan verleidingen dreigt volgens de voedseldeskundigen 'wilsuitputting'. Door deze 'aanslag op de wilskracht' komen keuzes vaker impulsief tot stand, onder invloed van prikkels uit de omgeving. "Bij een overheersend ongezond aanbod leidt dat sneller tot een ongezonde voedselkeuze." 

Daarom wil het Voedingscentrum winkeliers ertoe bewegen juist meer gezonde producten bij de kassa te plaatsen. Het centrum stelt niet alleen te staan in zijn kritiek. Uit een peiling die het liet uitvoeren onder 2600 Nederlanders zou blijken dat 59 procent zich ergert aan opdringkassa's. Eenzelfde percentage zou tijdens het winkelen een gezonder aanbod van eten en drinken willen. 

Als tijdens het winkelen of onderweg ongezond eten wordt gekocht, zou dat voor twee derde een spontane aankoop zijn. Van deze mensen heeft een kwart soms achteraf spijt van de aankoop.
© Novum
Deel dit bericht
snoep
gezondheid
voedingscentrum
12 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?