24
family 4 Dec '14 9:41
Nederland gaat minder op vakantie
De Nederlandse vakantiemarkt is nog altijd niet hersteld van de economische crisis.
Het aantal ondernomen vakanties daalde het afgelopen jaar met een half miljoen naar ruim 35 miljoen, ofwel 1,5 procent minder dan vorig jaar. Dit blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO Research. Volgens het onderzoek gingen er opnieuw minder Nederlanders op vakantie. Degenen die wel op vakantie gingen, deden dit even vaak als in 2013, gemiddeld 2,8 keer per jaar. 

12,5 miljoen Nederlanders zijn één of meerdere keren op vakantie geweest. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een daling van zo'n twee procent. Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat, zakte daarmee naar 79,5 procent, het laagste cijfer sinds 2000. Vorig jaar was de daling van het aantal ondernomen vakanties nog groter met drie procent. Nederlandse vakantiegangers kozen het afgelopen jaar gemiddeld voor wat kortere vakanties. 

Het aantal korte vakanties steeg met twee procent naar 19,3 miljoen. Tegelijkertijd daalde het aantal lange vakanties met vijf procent naar 15,8 miljoen. De daling van het aantal vakanties gold zowel binnenlandse bestemmingen als buitenlandse. Het aantal binnenlandse vakanties nam af met zo'n driehonderdduizend tot 17,2 miljoen. Evenals voorgaande jaren waren de Noordzeebadplaatsen met 2,2 miljoen vakanties de populairste vakantieregio in eigen land. 

Ondanks het mooie zomerweer daalde het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen met drie procent. De Veluwe, op de tweede plaats met 1,9 miljoen vakanties, zag het aantal vakanties eveneens licht dalen. In totaal werden 17,9 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, een daling van een procent. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. 

Ongeveer 3,4 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een groei betekent van zes procent. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties dalen met drie procent naar 2,6 miljoen. 
© Novum
Deel dit bericht
vakantie
onderzoek
crisis
24 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?