18
reizen 15 Oct '17 10:00
Lombok, het eiland van duizend moskeeën
Een van de mooiste, tropische en moslimvriendelijke bestemmingen ter wereld.
Indonesië, gelegen in het uiterste zuidoosten van Azië beschikt over maar liefst 14.572 tropische eilanden omringd door heldere turquoise wateren en een uitbundig zeeleven. Een van de middelgrote eilanden is Lombok en is gelegen tussen het bekende toeristeneiland Bali en het wat minder bekende eiland Soembawa.

Ondanks de kleurrijke multiculturele samenleving, die in vredige harmonie samenleeft, is meer dan 80% van de 2.4 miljoen inwoners moslim. Bovendien profileert het eiland zich als moslimvriendelijke toeristenbestemming, dit in tegenstelling tot Bali waar de meerderheid Hindoe is en veel jonge Australiërs tijdens de zomervakantie komen om te feesten in de vele beachclubs.

Ieder dorp(je) op Lombok beschikt over minimaal één moskee gebouwd met vele kleuren en in variërende bouwstijlen. Hierdoor wordt Lombok ook wel het eiland van de duizend moskeeën genoemd en is het één van de mooiste, tropische en moslimvriendelijke bestemmingen ter wereld.

Transport

Lombok beschikt over een eigen internationaal vliegveld en het is dan ook vrij eenvoudig om het eiland te bereiken. Omdat het niet de meest gekozen bestemming is kunnen vliegtickets echter vrij kostbaar zijn. Wanneer u op deze kosten wil besparen is het wellicht een idee om eens te kijken naar het prijsverschil met een vliegticket naar het populaire Bali.

Vanuit Bali is het vrij eenvoudig om Lombok per boot te bereiken. U heeft daarbij de keuze uit een busticket voor ongeveer 12 euro waarmee u per bus naar de Balinese havenplaats Padang Bai reist en vervolgens per ferry naar Lombok. Dit is de goedkoopste optie en duurt ongeveer acht uur bij elkaar. Een snellere optie is de zogenaamde fastboat, hiermee bent u in ongeveer drie uur op Lombok, deze optie kost ongeveer 25 euro.

Geniet van de heerlijke lokale specialiteiten


De Indonesische keuken is erg gevarieerd en overheerlijk, Lombok is hier geen uitzondering op. Er zijn bijna alleen maar halal restaurants te vinden en u hoeft zich dan ook geen enkele zorgen te maken of er iets van uw gading bij zit.

Van de zogenaamde Warungs (kleine en ontzettend goedkope restaurantjes) tot aan de meest luxe culinaire belevenissen terwijl u met uw voeten in het zand geniet van spectaculaire uitzichten over zee. Wanneer u van pittig eten houdt zit u op dit eiland ook goed, Lombok is namelijk het Indonesische woord voor peper en dat vind u dan ook terug in de lokale keuken.

Tip: De hoofdstad van Lombok is Mataram, de lokale specialiteit hier is: Ayam Taliwang. Het bestaat uit een hele geroosterde kip met speciale lokale kruiden, een heerlijk gerecht dat je nergens anders ter wereld zal vinden!

Bezoek de Pura Lingsar tempel

Dat er een overvloed aan moskeeën bezocht kan worden op Lombok moge duidelijk zijn met zoveel keus. Een wel erg bijzondere plek om te bezoeken is echter de Pura Lingsar Tempel. Prachtig gelegen tussen de rijstvelden in het westen van Lombok vind je misschien wel de meest belangrijke religieuze plek van het eiland.

De tempel is gebouwd door Balinese Hindoes in 1714 maar is zeker niet zomaar een Hindoeïstische tempel, het is namelijk half hindoe en half moslim. In deze tempel praktiseren de hindoes dan ook gebroederlijk naast de moslims het geloof. Dit maakt dat deze tempel het symbool vormt voor de religieuze eenheid die er heerst op Lombok. Een prachtige en unieke plek op aarde!

Maak een trek naar de top van de Rinjani vulkaan

Voor de avontuurlijke moslimreizigers onder ons bestaat de mogelijk om de 3.726 meter hoge Rinjani vulkaan te beklimmen. Het is de op één na hoogste vulkaan van Indonesië en een ontzettend zware tocht die meerdere dagen duurt. In twee dagen is het mogelijk om de top te bereiken waar u kunt genieten van de meest geweldige uitzichten.

Trekt u echter drie dagen uit voor dit avontuur kunt u na de top nog door naar het Segara Anak Lake. Een onaards mooi meer met kraakhelder water en zelfs een hotspring waarin u kunt bijkomen van uw grootse prestatie. Het mag duidelijk zijn dat u in uitstekende fysieke gesteldheid moet verkeren om deze tocht te volbrengen.

Bewonder de onvoorstelbare watervallen

Met een wat minder grote fysieke inspanning is het mogelijk om onvoorstelbaar mooie watervallen te bezoeken. Met name in het Gunung Rinjani National Park nabij het dorp Senaru vind u een paar prachtige exemplaren. Dit zijn de Sendang Gile en de Tiu Kelep watervallen die u met of zonder gids zou kunnen bezoeken. De tocht gaat over een pad met een beperkt aantal treden omhoog en omlaag. Het pad brengt u door groene jungle, over grote rotsen en wadend door rivieren maar het is absoluut goed te doen. Het is een mooie dagtocht en de beloning na het bereiken van de watervallen is groot.

Geniet op één van de vele Gili eilanden die Lombok rijk is

Gili betekend letterlijk klein eiland in het Indonesisch. Lombok heeft ontzettende veel gillis dicht bij de kust liggen. Deze eilandjes zijn stuk voor stuk ware tropische paradijsjes en de ultieme plek om een paar dagen gewoon te relaxen en te genieten van al het moois om u heen.

We adviseren om de eilandjes Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air aan de westkust van het eiland te vermijden. Hier gaan namelijk veel toeristen vanuit Bali naartoe met boottripjes waardoor het er wat minder moslimvriendelijk is geworden. In plaats daarvan kunt u kiezen uit een van de vele eilandjes aan de oostkust van Lombok, zoals bijvoorbeeld Gili Kondo, Gili Lampu of Gili Kapal. Het leven is hier werkelijk prachtig, vergeet niet om te gaan snorkelen of duiken en het leven onder water te bewonderen!


Bron: http://www.trip2orient.com/nl
Deel dit bericht
indonesië
lombok
halaltoerisme
moslimreizigers
18 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?