7
reizen 23 Oct '17 19:04
Marokkaanse steden: Berkane
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Berkane.
Berkane is een stad in het noordoosten van Marokko, niet ver van de Middellandse Zee. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Berkane, die weer een onderdeel is van de regio Oriental. Berkane staat in Marokko bekend als de hoofdstad van de citrusvruchten, met name de mandarijnen en sinaasappels zijn van heerlijke en goede kwaliteit en worden naar vele landen geëxporteerd. Het laatste komt ook tot uiting in de vorm van een standbeeld bij de grote rotonde van Berkane in de vorm van een sinaasappel.

Daarnaast is er veel werk te vinden in de landbouwsector, doordat de grond in Berkane erg vruchtbaar is. De landbouw van Berkane is verantwoordelijk voor een groot deel van de Marokkaanse nationale producten, in 2004 telde de stad 250.715 inwoners.

Geschiedenis

Berkane is nog een redelijk jonge stad, pas in de periode van het Franse protectoraat is deze stad opgericht. Het gebied waar Berkane in ligt, werd oorspronkelijk bewoond door een stam genaamd Beni Snassen. De Snassen hebben een geschiedenis in het gebied die teruggaat naar de 11e eeuw, toen ze behoorden tot de Zenata stammen en geallieerd waren aan de Meriniden heersers van Marokko. In 1908 waren zij de eerste Marokkaanse stam die succesvol in opstand kwamen tegen de Franse kolonisator. 

Must sees

Saidia
Saidia word ook wel 'de blauwe parel' genoemd. Het strand van Saidia is prachtig, het water is warm en het strand is schoon. Voor het hele gezin is dit een ideaal strand, hou wel een oogje op de kinderen. Je kunt hier heerlijk genieten van de zon, mooi bruin worden, lekker zwemmen en ook actief zijn door een watersport uit te oefenen.

Winkelcentrum Souq Al-Masirah
Dit overdekte winkelcentrum is een doolhof van kleine boetiekjes die 1001 dingen verkopen. Van Marokkaanse slippers tot kruiden en kleding, er is voor ieder wat wils in dit grote gezellige winkelcentrum. Ben je beneden uitgekeken dan is er nog een tweede verdieping waar je je ogen kunt uitkijken. Geniet ook van de heerlijke verse sinaasappelsap die er te koop is.

Zenka djel dheb
Dit is een lange straat met in het midden bankjes waar je lekker kunt uitrusten of kunt genieten van het weer. Er zijn talloze goudwinkeltjes die allerlei modellen sieraden en goudsetjes verkopen. Ook kun je in een van de eetgelegenheden een hapje eten of een ijsje nemen.

De souk tahtaha
Hou je ervan om je te mengen onder de locals en wil je de groente- en spullenmarkt bezoeken dan is de souk Tahtaha de ideale plaats. Neem een mand mee en geniet van allerlei soorten groenten en fruit waar de landbouwstad bekend om staat. Ben je opzoek naar Marokkaanse spulletjes, dan heb je hier ook genoeg keus, van Marokkaanse pyjama's tot schoenen en tassen.

Beni Snassen gebergte
In Berkane liggen de mooi beboste bergen van de Beni Snassen. Via een bochtig weggetje door de Zegzel-kloof kom je langs mooie kleine meertjes. In het voorjaar groeien er veel soorten gekleurde bloemen in de bermen, het is prachtig om hier een wandeling door te maken.

Zegzel
Zegzel is een vallei en een rivier die stroomt door een gebied van 6000 hectare in Berkane, het heeft prachtige grotten en bossen. Aan de rivier de Zegzel bevindt zich La Grotte de Chameau, deze grot dankt haar naam aan de stalagmieten die zich op natuurlijke wijze door de jaren heen ontwikkelden tot de vorm van een kameel. Binnenin is er een labyrint van ondergrondse riviertjes en meren.

Je kunt eten meenemen en heerlijk een picknick houden in Zegzel, je kunt ook prachtige wandelingen maken door de bossen en er zijn rotsen en bergen die je kunt beklimmen.

Tafoughalt
Tafoughalt is een prachtig natuurgebied met velen bossen en planten, als je tot rust wilt komen is dit de ideale plaats om aan de drukte te ontsnappen. In de Grotte des Pageons (grot van de duiven) herbergt een labyrint van gangen in verschillende niveaus. De plaats is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn door deze eeuw heen vondsten van skeletten en gereedschappen gedaan, die stammen uit de oude steentijd.

Het centrum van Tafoughalt is een ideale plaats om onderweg te rusten of te picknicken er zijn tientallen restaurants, terrasjes en café's vlak bij elkaar. Er is ook een zwembad, speeltuin en souveniermarkt.

Fezouane
De thermische bron van Fezouane ligt vlak bij de weg die Ahfir naar Berkane verbindt. Het water die er gedronken kan worden is rijk aan bicarbonaten en wordt vaak vergeleken met Evian water. Naast het bronwater waar Fezouane bekend om staat is het ook een gezellige plaats met eetgelegenheden en winkels die lokale producten verkopen.

Beste tijd om te gaan

Berkane is gelegen in een gebied met een warm steppeklimaat. In dit soort gebieden is er te weinig neerslag voor boomgroei en kunnen permanente rivieren geen oorsprong vinden.
De warmste maand is augustus met een gemiddelde temperatuur van 26 °C ,maar dit kan ook veel warmer zijn. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 12 °C

Doordat Berkane vlakbij de zee gelegen is, zijn de zomers niet extreem warm en de winters mild. Ben je opzoek naar een actieve vakantie dan zijn de wintermaanden ideaal. Wil je een zon, zee en strand vakantie? Dan zijn de zomermaanden hier geschikt voor.

Vervoer

Berkane beschikt niet over een vliegveld of treinstation, het dichtstbijzijnde treinstation en vliegveld liggen in Oujda, wel heeft het een busnetwerk en rijden er taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.


Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

Deel dit bericht
marokko
berkane
stedentrip
reizen
citytrip
7 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?