0
lifestyle 6 Oct '07 14:55
Vrees voor geweld tegen acteurs De Vliegeraar
Filmproducent Paramount laat de drie jonge Afghaanse hoofdrolspelers uit de verfilming van het boek 'De Vliegeraar' vóór de wereldpremiere verhuizen uit Afghanistan.
De studio is bang dat de jongens moeten vrezen voor hun leven wegens de ophef die in hun moederland is ontstaan over de film. De wereldpremière van De Vliegeraar, die begin november zou plaatsvinden, is daarom met zes weken uitgesteld, aldus volkskrant.nl.

Het boek 'De Vliegeraar' is geschreven door de Afghaanse schrijver Khaled Hosseini. Het boek gaat over de vriendschap tussen Amir en Hassan: de sultans van Kabul. Sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir behoort tot de Pashtuns die een bevoorrechte bevolkingsgroep zijn. Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amir's vader. De vriendschap tussen de twee jongens eindigt abrupt wanneer de jonge Hassan wordt verkracht door een Pashtun, terwijl zijn vriend Amir toekijkt.

Het is deze scéne die de familie van de Afghaanse acteur die Hassan speelt bang maakt. Zij denken dat de Hazara zich door de scène vernederd zullen voelen en wraak willen  nemen.

Producent Paramount stuurde in augustus een oud-werknemer van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA naar Kabul om poolshoogte te nemen over de explosieve situatie. Volgens deze agent zijn Afghaanse politici en ambtenaren bang voor ‘Deense cartoon-situaties’ en wraakacties van de Taliban. De Taliban bestaat vooral uit Pathanen (Pashtun) en heeft in het verleden al vaker slachtpartijen aangericht onder Hazari's. De Pathanen vormen de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan.

Hoewel de film De Vliegeraar niet in Afghanistan wordt uitgebracht, vreest producent Paramount wel dat illegale dvd's snel op de markt in Kabul verkrijgbaar zullen zijn. Het bedrijf heeft een Midden-Oostenspecialist van het adviesbureau van Henry Kissinger, de voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, naar de Verenigde Arabische Emiraten gestuurd om daar visa, woonruimte, werk en scholing te regelen voor de drie jonge acteurs en hun families. De filmmaatschappij heeft al voorgesteld de jongens te onderhouden tot ze volwassen zijn.

Deel dit bericht
de vliegeraar
khaled hosseini
afghanistan
filmproducent paramount
hazara's
pashtun
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?