0
lifestyle 11 Oct '07 18:31
Doris Lessing krijgt nobelprijs literatuur
Dit jaar is de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend aan de Britse schrijfster Doris Lessing. Dit heeft het Nobelprijscomité donderdag in Stockholm bekendgemaakt.
De schrijfster wordt door het comité omschreven als 'een heldendichter van de vrouwelijke ervaring die met scepticisme, vuur en visionaire kracht een verdeelde beschaving aan een nauwkeurig onderzoek heeft onderworpen', aldus AD.nl. 

Lessing is de elfde vrouw die de belangrijkste onderscheiding in de literatuur ontvangt. Ze is de tweede Brit in drie jaar die deze Nobelprijs krijgt. Twee jaar geleden ontving Harald Pinter de prijs. Vorig jaar was de Turk Orhan Pamuk de winnaar.

Doris Lessing heeft meer dan dertig romans, verhalen en dichtbundels geschreven. Haar bekendste boek is 'The Golden Notebook' uit 1962 waarmee ze naam maakte als feministe, al heeft ze zichzelf nooit zo willen zien.

De nu 87-jarige Lessing werd geboren in Kermanshah in het huidige Iran. Ze groeide op in de Britse kolonie Rhodesië (Zimbabwe) en leeft tegenwoordig in Londen.

De schrijfster heeft nog niet gereageerd. Haar literaire agent zei tegen het persbureau AFP haar nog niet te hebben bereikt: "Ze is boodschappen aan het doen.''
Deel dit bericht
doris lessing
nobelprijs literatuur
stockholm
orhan pamuk.
0 reacties (Reacties tonen?)
| wachtwoord vergeten?