0
lifestyle 17 Oct '07 17:48
Roddels hebben meer kracht dan de waarheid
Veel mensen hechten meer geloof aan roddels dan aan de werkelijkheid. Zelfs als ze met de eigen ogen de waarheid zien, laten ze zich leiden door achterklap.
Dat blijkt uit onderzoek van Duitse en Oostenrijkse wiskundigen en evolutionair biologen. In de Proceedings of the National Academy of Sciences van deze week beschrijven ze een speltheoretisch experiment. Dit experiment is uitgevoerd met 126 studenten, aldus volkskrant.nl.

Bijna de helft van de proefpersonen stellen hun oordeel over medespelers bij nadat ze onjuiste informatie over hen hebben gehoord. Zelfs als ze zelf hadden gezien dat iemand te vertrouwen was, veranderden ze van mening als ze hoorden dat iemand niet te vertrouwen was. Positieve roddels helpen overigens ook, maar dan om iemands imago op te poetsen.

Het roddelonderzoek maakt het moeilijker het menselijk gedrag wetenschappelijk te verklaren. De grote vraag is al jaren waarom een individu een ander zou helpen als er niet direct iets te winnen valt. Het antwoord daarop is reputatie: wie bekend staat als een weldoener, zal ook sneller zelf geholpen worden. Als nu blijkt dat die reputatie door bedriegers kan worden gemanipuleerd, is de vraag waarom mensen er toch zoveel waarde aan hechten.

Deel dit bericht
roddels
proceedings of the national academy of sciences
menselijk gedrag
0 reacties (Reacties tonen?)